Basisschool de Sleutelbloem bezoekt brandweer Beverwijk.                                                           19 November 2007

Afgelopen maandag heeft een klas van basisschool de Sleutelbloem een bezoek gebracht aan de kazerne Beverwijk. Na een uitgebreide rondleiding was het de beurt aan de kinderen zelf om te laten zien wat voor een goede brandweerman of vouw ze zelf waren. Altijd leuk die spuithuisjes. Na een groepsfoto zat het bezoek er alweer op. Hieronder een kleine foto impressie.


Foto's L. Tillmans

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Record aantal uitrukken voor brandweer Beverwijk.                                                                          14 November 2007

Met nog ruim anderhalve maand te gaan rukte de Beverwijkse brandweer dit jaar al net zoveel uit als vorig jaar. Dit jaar zal het aantal uitrukken van het Beverwijkse korps uitkomen rond de 800. Dit is ruim 100 uitrukken meer dan het recordjaar 2006. Er is nog geen oorzaak van de stijging van het aantal meldingen. De storm in januari was wel goed voor bijna 50 meldingen. Eind van het jaar publiceert de brandweer Beverwijk weer een overzicht met de uitsplitsing van alle meldingen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Winnaar landelijke brand preventieweek verrast. 
                                                                                27 Oktober 2007

Zaterdagmorgen keken bewoners van een woning aan de Westerlaan wel even raar op toen een aantal brandweervoertuigen tot stilstand kwam recht voor hun deur. De bewoners waren een van de winnaars van de landelijke rookmelderactie in het kader van de brandpreventieweek. Zo wonnen een rookmelder welke zelfs direct netjes werd opgehangen.


Foto's L. Tillmans

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Verplaatsingsoefeningen op luchthaven Schiphol.                                                                                10 Oktober 2007

Omdat de samenvoeging van met de Haarlemmermeer nu wel erg dichtbij komt, worden er steeds meer oefeningen georganiseerd richting Schiphol. Het veiligheidsbureau organiseert bestuurlijke, verplaatsing en inzet - oefeningen. Voor de maand Oktober staan er een vijftal verplaatsingsoefeningen op het programma. Doel van deze oefeningen is het bekend worden met de uitgangsstellingen en de verplaatsingsregels op het luchthaven terrein.


Archieffoto's www.schipholc2.web-log.nl

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Brandweer Beverwijk oefent voor NK.                                                                                                      27 September 2007

De wedstrijdploeg van de Beverwijkse brandweer legt de laatste loodjes aan de voorbereiding op de Nederlandse kampioenschappen op 6 Oktober aanstaande in Hilvarenbeek. Op 16 Juni jongsleden plaatsten de Beverwijkse spuitgasten zich voor de finale door op de eerste plaats te eindigen tijdens gewestelijke wedstrijden in Huizen (NH).

“Het zijn vooral de puntjes op de i zetten” aldus Ruud IJtsma, de bevelvoerder van de wedstrijdploeg. “De grote lijnen zitten er al goed in, anders waren we geen eerste geworden in Huizen”. De Beverwijkse ploeg bestaat uit 9 personen. Een officier van dienst, een bevelvoerder, een chauffeur/pompbediener, een aanvalsploeg (2 personen), waterploeg (2 personen) en een extraploeg (2 personen).
“We zijn onderling goed op elkaar ingespeeld.” “Dit bleek wel uit het feit dat we in de voorrondes zowel de beste officier, bevelvoerder, aanvalsploeg en waterploeg hadden”.

Volgens IJtsma maakt het Beverwijkse korps een grote kans hoog te eindigen op de landskampioenschappen. “We behoren in elk geval al tot de zeven beste korpsen van Nederland” Naast Beverwijk zullen ploegen uit Sprang Capelle, De Beerzen, Heusden, Mierlo, Werkhoven en Zederik een gooi doen naar het landskampioenschap.

Vorig jaar haalde de ploeg ook al de landelijke wedstrijden. Toen eindigde de ploeg op de zevende plaats.
“Het komt niet vaak voor dat zo´n groot korps zovaak zover komt in de wedstrijden”. “Meestal zijn het wat kleinere korpsen die verder komen”. Doordat die korpsen wat minder uitrukken hebben, hebben zij veel meer tijd om te oefenen. Ook de reguliere oefenavonden worden vaak aan de wedstrijden besteed.

Wat voor een inzet de ploeg zaterdag 6 Oktober voor hun kiezen krijgt is van te voren niet bekend. “Dit kan brandbestrijding, hulpverlening of gevaarlijke stoffen zijn”. “Maar ook een combinatie daarvan is mogelijk”. “Een ding staat vast, het wordt anderhalf uur keihard buffelen”.
 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Raadsvoorstel regionalisering Brandweer uitgesteld.                                                                         21 Augustus 2007
 

Tijdens de behandeling van het raadsvoorstel over de regionalisering van de brandweer in de commissie ABVM hedenavond, is besloten de besluitvorming over dit  raadsvoorstel uit te stellen. De raadsleden hadden naar aanleiding van het stuk veel vragen. Het college is van mening dat de beantwoording van de gestelde vragen een zorgvuldige procedure vereist, die meer tijd vraagt. De raadsvergadering van 29 augustus 2007 waarin het raadsvoorstel behandeld zou worden, gaat om deze reden niet door.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bewoners merken niks van brandje.                                                                                                       04 Augustus 2007

 

BEVERWIJK -  Bewoners van een portiekflat aan de Laan van Kanaan in Beverwijk hebben niks gemerkt van een brand in hun portiek. In de nacht van vrijdag op zaterdag stond een scooter die daar gestald stond, in lichterlaaie.

De brand ging gepaard met een behoorlijke rookontwikkeling en daardoor stond het, overigens open, portiek onder de zwarte rook. De brandweer van Beverwijk rukte uit vanaf de nabij gelegen Post West aan de Wijk aan Duinerweg met een tankautospuit. Het korps had de brand snel onder controle. Daardoor bleef de schade aan het portiek beperkt.

De meeste bewoners lagen tijdens de brand te slapen en hebben nagenoeg niks gemerkt van de brand en alle bedrijvigheid daardoor voor hun deur. Omdat de deuren van de woningen niet open zijn geweest, is de rook niet in de woningen getrokken. Omdat het portiek niet afgesloten is, kon de rook zodoende weer wegtrekken en had, volgens de brandweer, verder geen nadelige gevolgen.

Wel is het hele portiek zwartgeblakerd en ook de brievenbussen hebben flinke schade opgelopen. De scooter die volledig is uitgebrand, is rijp voor de sloop.

De oorzaak is nog onbekend.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Update TAS met MDT en redgereedschap.                                                                                                        09 Juli 2007

In de afgelopen week zijn de TAS 642 en 643 geüpdate met zowel een MDT als nieuw redgereedschap.
MDT staat voor Mobile Data Terminal. Klik hier voor een filmpje.
Voorin de tankautospuit is een touch screen geplaatst. De Bevelvoerder kan hier diverse dingen opzoeken.
Om te beginnen worden incidenten door de AC direct "ingeschoten" in de MDT. Indien de bevelvoerder instapt kan de bevelvoerder de melding accepteren door het knopje met het geel zwart knipperend gedeelte in te drukken.


                                                                                                               Startscherm                                                                             Er is een melding binnen gekomen.

Indien de melding geaccepteerd is, krijg je de incident gegevens te zien. Je kunt dan direct de routeplanner starten, de omgeving van het incident bekijken of de invoer wissen.


                                                        In dit geval een melding in de Reggestraat.                                                                                              De keuze mogelijkheden.

De route planner wordt automatisch gestart in de MDT. Tevens kan er (in de toekomst) direct de bereikbaarheidskaarten bekeken worden, almede de brandkranen. ERIC kaarten kunnen nu wel al bekeken worden. ERIC kaarten geven informatie over hoe op te treden bij ongevallen met bepaalde gevaarlijke stoffen.


                                                 
De rijroute wordt getoond en verteld.                                                           Statussen hoeft niet meer via de mobilofoon.

                                                                        Een voorbeeld van een ERIC kaart.                                                                       De kaart kan ook worden uitvergroot.

Achterin het voertuig is ook een scherm geplaatst. Dit scherm kan echter uit het voertuig gehaald worden. Dit scherm geeft ook de rijroute, bebouwing, brandkranen en bereikbaarheidskaarten weer. Extra is het CRS of te wel het Crash Recovery System.


                                                                                         Het MDT achterin de TAS.                                                                                       Het scherm kan uit de auto.

Met dit systeem kun je van alle Nederlandse voertuigen, zowel personen- als vrachtwagens, specifieke, voor hulpverleners, belangrijke informatie opvragen. Na het kenteken van een bij een ongeval betrokken voertuig te hebben ingevoerd, wordt er direct verbinding gemaakt met het RDW. Alle gevaren zoals de locaties van airbags, gordelspanners, verstevigingsbuizen, enz worden aangegeven.


                                                                    Een volledige auto met alle gevaren.                                                                    Het dak en de deuren zijn al verwijderd.

Al met al een hele vooruitgang op de tankautospuiten.

Verder zijn beide tankautospuiten voor zien van nieuw redgereedschap. De keuze is gevallen op Holmatro met de nieuwe enkele slang. Een ram, spreider en schaar zijn op een speciaal door de firma Harsveld apparatenbouw uit Velsen Noord geproduceerd frame geplaatst. Het frame is gemaakt van aluminium en is speciaal opmaat gemaakt. Voor extra informatie over dit frame kun je terecht bij de technische dienst.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Afscheid en Koninklijke Onderscheidingen bij brandweer                                                                         23 Juni 2007

Beverwijk - Zaterdagavond namen de heren Paul Berlee, Gert Kuilman en Cees IJtsma in de brandweerkazerne aan de Spoorsingel afscheid van de vrijwillige brandweer van Beverwijk. Tijdens de receptie die werd gehouden reikte burgemeester Ravestein Koninklijke Onderscheidingen uit aan de heer Berlee en de heer Kuilman. De heer IJtsma is op 24 januari 2000 al benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Op 1 juni 1971 trad Paul Berlee als vrijwilliger toe tot het gemeentelijk brandweerkorps van Beverwijk. In de jaren die volgden heeft hij zich opgewerkt tot brandmeester. Deze onderofficiersrang bekleedt Berlee tot de dag van vandaag. Ruim 25 jaar heeft hij als bevelvoerder de verantwoordelijkheid gehad over een tankautospuit en bemanning. Met zijn uitrukploeg heeft Berlee diverse malen deelgenomen aan regionale brandweerwedstrijden. Regelmatig werden daar zowel de groepsprijs, als de bevelvoerderprijs behaald. Berlee is enkele jaren voorzitter geweest van de personeelsvereniging van het Beverwijkse brandweerkorps. Sinds 2005 is hij belast met de opleiding en begeleiding van de nieuwe aspirant-brandwachten. Door zijn jarenlange ervaring is hij bij uitstek geschikt om nieuwelingen de eerste kneepjes van het brandweervak bij te brengen.

Gert Kuilman is sinds 1 januari 1980 in dienst. De huidige functie van Kuilman is brandmeester. Met grote inzet en betrokkenheid heeft hij tal van rangen en functies doorlopen. Door zijn jarenlange kennis en ervaring van de brandweerpraktijk heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het optimaal functioneren van het Beverwijkse brandweerkorps en de openbare veiligheid van de gemeente Beverwijk. Kuilman stamt uit een echte brandweerfamilie. Zijn vader was als vrijwilliger ook actief binnen het Beverwijkse brandweerkorps, evenals zijn oudere broer, die jarenlang vrijwillig ondercommandant was in Beverwijk.

Cees IJtsma neemt na 27 jaar afscheid van het vrijwilligerskorps van Beverwijk. Vanaf 15 maart 1979 tot 1 juni 2007 heeft hij zich in verschillende functies verdienstelijk gemaakt voor de brandweer van Beverwijk. Zijn huidige functie is Hoofdbrandwacht. De familie IJtsma is een brandweerfamilie. Zijn twee zoons zijn beiden ook lid van het vrijwilligerskorps van Beverwijk. En één van hen werkt als beroepskracht bij de meldkamer van de Hulpverlenings Dienst Kennemerland in Haarlem. In 2000 heeft de heer IJtsma zijn KO ontvangen voor zijn verdiensten binnen het bedrijf Sihi Maters BV, nu Sterling Fluid Systems en voor zijn werkzaamheden voor de vrijwillige brandweer.

Klik hier voor meer foto's


Foto's L. Tillmans

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bestrijding incident vistrawler redelijk goed verlopen.                                                                                 20 Juni 2007

Velsen Noord - De vistrawler Willem van der Zwan die op 30 januari in brand raakte had geen vergunning om voor langere tijd werkzaamheden te mogen verrichten in Velsen-Noord.

Dit blijkt uit een rapport naar de vergunningverlening dat in opdracht van de gemeente Velsen is gemaakt. Dit rapport en een rapport van het Instituut voor Veiligheids en Crisismanagement (COT) over de scheepsbrand werden woensdagavond in het gemeentehuis van Velsen gepresenteerd. Het COT concludeert dat de bestrijding van de brand over het algemeen redelijk goed is verlopen.                                                                                                                                                       Foto Ko van Leeuwen

Klik hier voor het Eindrapport COT 11 juni 2007
Klik hier voor de Rapportage Werkgroep Vergunningen en Handhaving

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------"Eerste" paal geslagen voor het MICK.                                                                                                                24 Mei 2007

Donderdag 24 Mei 2007 is op het achterterrein van de brandweer kazerne Haarlem de "eerste" paal geslagen voor het nieuwe MICK. MICK staat voor Meld- Informatie- Coördinatiecentrum Kennerland. In dit gebouw zal onder andere een gezamenlijke meldkamer komen voor Brandweer, Politie en Ambulancedienst.


Foto's Arno de Kock

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nabrander op wervingsactie.                                                                                                                               28 Mei 2007

Als nabrander op de zeer geslaagde wervingsactie, met als klapper de opendag op 12 Mei, zijn er diverse spandoeken geplaatst in de gemeente. Mensen welke geïnteresseerd zijn in een baan als vrijwilliger binnen de brandweer Beverwijk kunnen zich nog snel aanmelden via het volgende formulier. Men kan dan nog net mee met de lopende sollicitatieronde.


Foto's SAKO

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nieuw haakarm voertuig Kennemerland op de IVIC beurs Rosmalen.                                                   14 Mei 2007

Het nieuwe Beverwijkse haakarm voertuig welke besteld was door de Hulpverleningsdienst Kennemerland was afgelopen dagen te zien op de IVIC beurs in Rosmalen. De Volvo met het nummer 587 wordt gestationeerd op post Oost. Een identiek voertuig met het nummer 586 zal worden geplaatst in Haarlem. Zoals op de foto´s te zien is, is het haakarm systeem nog niet gemonteerd.


Foto's Johan Beck

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Brandschip Van der Zwan weggesleept.                                                                                                           14 Mei 2007

VELSEN -  De uitgebrande vistrawler SCH 302 'Willem van der Zwan' ligt niet meer in de haven van Velsen-Noord. Het schip, dat op 30 januari tijdens laswerkzaamheden in brand vloog terwijl de laatste hand werd gelegd aan het ombouwen van de koelinstallatie, is deze week naar Amsterdam versleept. Volgens een woordvoerder van de voormalige eigenaar wordt het gesloopt.

Daarmee zou een definitief einde komen aan wat woordvoerder Gerard Zwijnenberg van rederij Willem van der Zwan 'een zeer nare ervaring' noemt. Niet lang na de uitslaande brand op de kapitale diepvrieshektrawler, de grootste ter wereld, werd het door de verzekering total-loss verklaard en is de trawler verkocht aan een sloper. Naar verluidt wordt op de reparatiewerf Shipdock eerst onderzocht of het wrak wellicht nog opgekalefaterd kan worden.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Reclamecampagne opendag 12 Mei.                                                                                                             04 Mei 2007

De reclamecampagne voor de opendag op 12 Mei aanstaande is in volle gang. Ontvingen alle huishoudens in Beverwijk al een heuse brandweerkrant, deze week kan men het tweede exemplaar verwachten. Tevens zulle allen inwoners van de gemeente Beverwijk tussen de 18 en 40 jaar persoonlijk een brief thuis ontvangen met de mededeling dat de brandweer op zoek is naar vrijwilligers. Om de campagne compleet te maker zijn er afgelopen vrijdag een 30tal reclameborden geplaatst in de gemeente. Tevens zullen er een 6tal spandoeken komen te hangen met de tekst: Brandweer Beverwijk zoekt vrijwilligers!


Foto's eigen

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Opbrengst oude brandweerhelmen naar brandwonden stichting.
                                                       25 April 2007

Omdat de oude helmen van het Beverwijkse korps vervangen moesten worden, werden de oude helmen te koop aangebonden binnen het korps. Een van de meest persoonlijke spullen van een brandweerman is wel zijn/haar helm. Veel collega's kochten dan ook hun eigen helm. Dit leverde een leuk bedrag op voor de brandwondenstichting. De cheque werd door het hoofd technische dienst overhandigd aan een afgevaardigde van de brandwondenstichting. Voor in de kazerne werd een aandenken gemaakt aan de helm met de bijbehorende actie.


Foto's HABO

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Voortgang nieuwe haakarm voertuigen.                                                                                                        24 April 2007

Twee nieuwe foto's betreffende de voortgang van de nieuwe haakarm voertuigen bestemd voor de brandweer Beverwijk en Haarlem.


Foto's M. Liefting

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Netelenbos bezorgd over rampenbestrijding op Schiphol.                                                                        17 April 2007

HAARLEM (ANP) - Burgemeester Tineke Netelenbos van Haarlemmermeer maakt zich zorgen over de rampenbestrijding op Schiphol vanaf 2008. Zij schreef dit enkele weken geleden in een brief aan commissaris van de koningin Harry Borghouts. Haarlemmermeer wil het schrijven niet openbaar maken.

Dinsdag zei een voorlichter dat ,,de brief zijn werking heeft gehad'' en dat er hard wordt gewerkt aan verbetering van de
Hulpverleningsdienst Kennemerland (HDK), waaronder de rampenbestrijding van Schiphol gaat vallen.

Netelenbos pleitte er in haar brief voor om snel maatregelen te nemen om te komen tot een adequate hulpverlening op Schiphol na 2008. ,,De nieuwe commandant van de HDK pakt dit goed op'', aldus haar voorlichter. Woensdag bespreekt de hulpverleningsdienst een plan van aanpak, dat daarna naar de betrokken gemeenten gaat. ,,Na de zomer wordt meer bekend over de hulpverlening op Schiphol'', aldus de woordvoerder van Haarlemmermeer. Volgens hem heeft de
gemeente er vertrouwen in dat het goed komt.

Haarlemmermeer is nu nog afhankelijk van Amsterdam voor de brandweer en de ambulancedienst op de luchthaven. Het vorige kabinet besloot dat deze taken onder de veiligheidsregio Kennemerland gaan vallen. Wat betreft politie en justitie valt Haarlemmermeer al onder Kennemerland, vanaf 2008 gaat dit dus ook voor de andere diensten gelden.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Extra voorzichtigheid naar aanleiding van droogte.                                                                                    15 April 2007

De Beverwijkse brandweer vraag iedereen in deze periode extra voorzichtig te zijn in het duingebied. Daar het al een tijdje niet geregend heeft, is het duingebied extra droog. Er is dan ook code zeer droog afgegeven door de brandweer.

Een kleine duinbrand kan als snel ontaarden in een grote brand. Via de droogtemeter aan de linkerzijde in het menu valt de actuele droogte index af te lezen. Deze meter is gemaakt voor de bossen rondom de Veluwe, maar is ook een maatstaaf voor het duingebied.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Fietskleding voor sportieve ambtenaren                                                                                                          13 April 2007

BEVERWIJK - Op vrijdag 13 april 2007 om 16.30 uur overhandigde gemeentesecretaris C.B.P. Hazenberg speciale fietskleding aan 20 sportieve ambtenaren.

Sinds enkele jaren doet een aantal ambtenaren in hun vrije tijd mee aan verschillende fietstochten door het hele land. Deze traditie is 2 jaar geleden ontstaan met de fietstoertocht voor ambtenaren in de omgeving van Amersfoort. De groep bestaat uit brandweerlieden (vrijwilligers en beroeps) en medewerkers van de gemeente Beverwijk, een paar gepensioneerde ambtenaren en enkele collega’s van de regionale brandweer.

Om als groep herkenbaar aan deze tochten mee te doen wilde men dezelfde fietskleding. Met behulp van sponsoren en een kleine eigen bijdrage is de kleding aangeschaft. De sponsoren zijn de gemeente Beverwijk, brandweer Beverwijk, Hoogewerf Engineering B.V., Smit & van Rijsbergen en Suspension Centre.

De uitreiking vond plaats in de Brandweerkazerne aan de Spoorsingel 1 in Beverwijk.


Foto's L. Tillmans

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nieuwe haakarm voertuigen in aanbouw.                                                                                                   30 Maart 2007

Momenteel worden er, in opdracht van de hulpverleningsdienst Kennemerland, twee nieuwe Volvo haakarm voertuigen opgebouwd. Eén daarvan zal de inmiddels 19 jaar oude 586 vervangen. Het gaat om twee  Volvo FE 280 modellen. Dit is een nieuwe modellijn tussen de FL en de FM in. Het voertuig heeft een euro-5 motor. Om deze norm te halen wordt gebruik gemaakt van Ad-Blue. De haakarm is de "standaard" brandweerhaak van HIAB. Echter uitgevoerd met een recovery-systeem, waarbij door een ander voertuig de hydrauliek overgenomen kan worden. Ook worden de voertuigen geschikt om het
slangopneemapparaat aan te sturen/bedienen. Om aan de huidige regelgeving te voldoen is er voor een hydraulisch klapbumper gekozen om te voorkomen dat er aan de achterkant voertuigen onder de lading (container) kunnen schieten.
De (comfort)cabine is een slag dieper dan we gewend zijn. De cabine is voorzien van oa. radio-cd speler en airco.
Het voertuig is achter luchtgeveerd.
(met dank aan W. Zuidhof Volvo)


Foto's M. Liefting

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Dagdienst bezoekt Willem van der Zwan.                                                                                                      20 Maart 2007

De dagdienst van de Beverwijkse brandweer heeft een bezoekje gebracht aan de uitgebrande Willem van der Zwan. De vissersboot vatte 30 Januari vlam tijdens werkzaamheden aan boord. De Beverwijkse ploeg was als eerste ter plaatse op het schip. Met het bezoek hoopte de ploeg antwoorden te vinden op vragen. Direct na de brand werd commentaar geleverd op de werkwijze van de brandweer. Dit viel de ploeg erg zwaar. Zeker omdat ze naar hun mening tot het uiterste waren gegaan. Het bezoek werkte verhelderend, waardoor diverse vragen van de ploeg werden beantwoord. De boot zal eerdaags de haven van Velsen Noord verlaten.


Foto's brandweer Beverwijk 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Weterings van Beverwijk naar Haarlemmermeer.                                                                                   24 Februari 2007

beverwijk - Theo Weterings, nu burgemeester van Beverwijk, wordt de nieuwe burgemeester van Haarlemmermeer.

Weterings is lid van de VVD en zit een kwart eeuw in het openbaar bestuur. Burgemeester zijn in de Randstad is een wens van hem. ,,De drukte spreekt me aan en ik ga een stevige discussie niet uit de weg, al poog ik daarin wel besluiten met een ruime meerderheid te laten nemenn. Ik ben een man van consensus.''

Vannacht reageerde Weterings opgetogen vanuit zijn huis in Beverwijk op het nieuws dat de Haarlemmermeerse gemeenteraad hem voordraagt na urenlange beraadslagingen in beslotenheid. ,,Mijn huidige gemeente bestaat uit een stad en een dorp, Haarlemmermeer is wat dat aangaat een compleet andere uitdaging met de vele kernen en zijn economische activiteiten op een compleet andere schaal. Ik vind het een uitdaging burgemeester te zijn van álle Haarlemmermeerders.''

Weterings ging de politiek in toen hij als 23-jarige raadslid van Tilburg werd. ,,Ik weet wat het besturen van een grote stad is.'' Wethouder was hij in Rijswijk en Statenlid in Zuid-Holland. Zes jaar geleden trad hij aan in Beverwijk. Weterings is 48 jaar. Hij volgt waarnemend burgemeester Tineke Netelenbos op.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Burgemeerster Weterings: 'Brandweer, bedankt!'                                                                                     06 Februari 2007

BEVERWIJK - Op dinsdag 6 februari kwam burgemeester Weterings van de gemeente Beverwijk aan het begin van de oefenavond 'zijn' brandweermensen bedanken voor de grote inzet door hen geleverd bij de bestrijding van de brand op de vissersboot in de haven in Velsen Noord. Als blijk van waardering richting het gehele korps overhandigde burgemeester Weterings aan Ruud Braaksma, als een van de eerste brandbestrijders op het schip aanwezig, een foto van het brandende schip.


Foto's L. Tillmans

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Record jaar voor brandweer Beverwijk.                                                                                                       25 Januari 2007

Nog nooit eerder is de Beverwijkse brandweer zo vaak uitgerukt als in 2006. Bijna 700 verzoeken om hulp kwamen er binnen. 415 keer ging het om brand, 231 keer om hulpverlening en 48 keer om een dienstverlening.

Brand
415 Keer werd er uitgerukt om brand. Van die 415 keer ging het 216 keer om een automatische brandmelding. Dat dit soort meldingen niet altijd loos zijn bleek wel op bijvoorbeeld 11 augustus toen de brandweer uitrukte naar Nieuw Akrendam in verband met een automatisch alarm. Bij aankomst bleek er brand te zijn in een van de kamers. De bewoonster werd door de brandweer naar buiten gehaald en overgedragen aan de ambulancedienst.
Verder rukte de Beverwijkse brandweer uit voor 50 binnenbranden, 75 buitenbranden en 36 autobranden. Verder was er 15 maal brand in een schuur of loods en 15 keer het vermoeden van brand. Door de droge en lange zomer woedde er maar liefst 8 maal brand in het duin. Door snel optreden van de brandweer bleef dit gelukkig alle 8 keer binnen beperken.
Opvallen was dat het korps dit jaar maar liefst 10 middel en 7 grote branden te verwerken kreeg. Noemenswaardige inzetten voor brand waren dit jaar de caravanstalling op de Hoflanderweg in Januari, Het Filmhuis in Februari, de brand op de Bremmerstraat eind Februari alwaar de brandweer meerdere mensen en een baby redde uit een brandende flat, de grote brand in een tapijthandel aan de Parallelweg in Maart, de strandhuisjes op het strand van Wijk aan Zee in Juni en de vele branden in en om de sloopflats van de Oranjebuurt. 

Hulpverlening
231 Keer werd er uitgerukt in verband met een hulpverlening. 31 Keer betrof dit een verkeersongeval, en 7 maal het reinigen van het wegdek na een ongeval. Verder waren er dit jaar veel meldingen door weersinvloeden. 20 maal werd er uitgerukt voor stormschades en 60 maal in verband met water overlasten. 14 Augustus was hierin de drukste dag. Door hevige regenval moest de brandweer in Beverwijk maarliefst 18 maal in actie komen.
Verder waren er 11 buitensluitingen, 30 liftopsluitingen en 9 maal een dier in nood. 34 Maal werd er een gaslucht waargenomen en 18 maal kwam de Beverwijkse hoogwerker in actie om een patiënt naar beneden te hijsen.
Meest opvallende hulpverlening en uitruk van het jaar was toch wel op 4 Maart, toen de melding binnen kwam van een gecrashte Boeing in Wijk aan Zee. Een brandweer peleton, diverse politie eenheden en ambulances en zelfs de traumaheli begaven zich richting Wijk aan Zee. En dat alles om naar later bleek een modelvliegtuigje.

Bijstand
Sinds de opening van de nieuwe post aan de Wijk aan Duinerweg op 19 Juli is er 78 keer uitgerukt vanuit de post “West”. Meest opvallende uitruk was op 15 Oktober toen er recht tegenover de brandweerpost een uitslaande brand woedde in een sloopschool.
Verder werd er 78 maal uitgerukt naar Wijk aan Zee. 21 Maal werd er naar Velsen Noord uitgerukt, dit volgens het convenant wat met de brandweer Velsen is afgesloten. Verder kwamen de Beverwijkse spuitgasten 35 maal in actie om korpsen in de regio te assisteren. 8 Maal werd er zelfs uitgerukt voor assistentie buiten de eigen regio.

Al met al een druk jaar voor de Beverwijkse Brandweer.    

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Brandweerkorpsen werken nauwer samen op Corus-terrein.                                                               14 Januari 2007

ijmond -  De brandweerkorpsen van Velsen, Beverwijk en Heemskerk en het bedrijfsbrandweerkorps van Corus Staal werken met directe ingang nauwer samen, vooral om te voorkomen dat incidenten over het hek van de fabriek komen. Daartoe voldoet de bedrijfsbrandweer nu aan een aantal extra eisen en wordt bij ernstige incidenten eerder de hulp van gemeentebrandweer ingeroepen.

De betrokken burgemeesters en directie hebben een samenwerkingsconvenant daarover afgelopen vrijdag ondertekend.

Zoals bekend heeft de staalgigant, gevestigd op het grondgebied van Velsen, Beverwijk en Heemskerk, een eigen vrijwillige bedrijfsbrandweer. Hoewel dat korps zelfstandig opereert, is er van overheidszijde wettelijk toezicht op en vindt er al sinds jaar en dag ook regulier overleg plaats. Tevens brengt de Corus-brandweer rapport uit over incidenten aan de gemeente waar ze gebeuren, en eens per jaar wordt een jaarverslag uitgebracht.

Daadwerkelijk samengewerkt wordt er ook, als er vanwege grote incidenten opgeschaald moet worden. Daarvoor bestond tot dusver de zogeheten '15 minuten-regeling', die nu is opgeheven. Deze regeling hield in dat wanneer de eerstelijns uitruk door de bedrijfsbrandweer niet afdoende is, Corus na een kwartier de assistentie inroept van de desbetreffende gemeentebrandweer of de regionale brandweer. Nu is afgesproken dat bij grote, vooraf gedefinieerde incidenten zowel de brandweer van Corus als de gemeentelijke brandweer gelijk uitrukken ter bestrijding van het incident.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kersbomen verbranding 2007                                                                                                                        01 Januari 2007

Beverwijk/Wijk aan Zee - Op woensdag 10 januari 2007 vindt tussen 18.00 uur en 21.00 uur op het Willem Alexanderplantsoen in Beverwijk de jaarlijkse kerstboomverbranding plaats. De kerstbomen worden tussen 13.00 en 17.00 uur ingezameld op de volgende plaatsen:

Vanaf deze locaties worden de kerstbomen getransporteerd naar de verbrandingslocaties. Voor elke ingeleverde boom wordt vijftig eurocent betaald.