De gemeente Beverwijk.

 

De gemeente Beverwijk bestaat uit de stad Beverwijk en het dorp Wijk aan Zee. De stad Beverwijk is meer dat 700 jaar oud en heeft een rijke geschiedenis. De gemeente telt bijna 36.000 inwoners en heeft een oppervlakte van ca. 1960 hectare. Beverwijk behoort tot één van de meest verstedelijkte gebieden van ons land. De gemeente is een kustgemeente en is met zijn zeehaven via het Noordzeekanaal verbon­den met Amsterdam. Ook heeft de stad relatief veel industrie.

Met de gemeenten Velsen (grotendeels gelegen ten zuiden van het Noordzeekanaal), Heemskerk, Uitgeest en Castricum vormt het de regio “De IJmond”.

 

 De brandweer van Beverwijk.

 

De brandweer van Beverwijk is een afdeling binnen de organisatie van de gemeente Beverwijk (Bijlage 1 geeft het organogram van de gemeente Beverwijk weer).

 

De brandweer van Beverwijk is sterk in beweging. Op basis van de nota Balans In Evenwicht hebben het college van b&w en de gemeenteraad in het laatste kwartaal van 2001 besloten het jaarlijkse budget voor de brandweer structureel te verhogen met ruim € 700.000.

De overgang naar de bemande uitrukvorm (december 2001) en de overgang naar een gedeeltelijke gekazerneerde uitruk (per 1 april 2002) hebben veel veranderingen te weeg gebracht.

 

De overgang van de onbemande uitrukvorm naar een bemande uitrukvorm betekent dat 8 thuis geconsigneerde vrijwilligers na alarmering opkomen naar de kazerne en van daaruit uitrukken. Deze consignatie geeft een dekking van 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Hiermee is uitvoering gegeven aan de eerste stap (fase 0) zoals beschreven in de nota Balans In Evenwicht.

Het uitrukken op deze wijze is veilig(-er) maar nog niet op tijd als deze tijd wordt gerelateerd aan de zorgnorm. Wordt deze tijd gerelateerd aan de tijd om georganiseerd een incident te bestrijden, dan doen we het al beter dan voor 21 december 2001.

 

De twee stap, overgang naar een gedeeltelijke kazernering, heeft plaats gevonden op 1 april 2002. Er zijn 6 beroepsmedewerkers in de kazerne aanwezig ter dekking van de repressieve dienst. Deze zes personen worden aangevuld tot 8 door twee, eveneens in de kazerne aanwezige, vrijwilligers. De 8 gekazerneerde medewerkers hebben naast hun repressieve taak een taak in de ‘koude’ organisatie. Te denken valt aan het onderhoud aan en controle van brandpreventieve voorzieningen (sleutelbuizen, brandkranen, droge blusleidingen e.d.), actieve voorlichting en instructie, het oefenen van het korps op een hoger niveau brengen (conform de leidraad Oefenen van het Ministerie van BZK en het Nibra).

 

 

De afdeling Brandweer kent twee teams: team Repressie en team Pro-actie/ Preventie.

Onder Repressie horen onder andere de volgende werkzaamheden:

·               Brandbestrijding,

·               Nazorg,

·               Arbo en milieu,

·               Technische Dienst,

·               Onderhoud brandkranen,

·               Opleiding en Oefening.

 

Onder Pro-actie/ Preventie horen onder andere de volgende werkzaamheden;

·               Proactie (routering gevaarlijke stoffen, bestemmingsplannen e.d.)

·               Preventie (advisering milieu- en bouwvergunningen, verlening en handhaving gebruiks

                vergunningen)

·               Maken van bereikbaarheidskaarten en aanvalsplannen,

·               Voorlichting en instructie.

 

De commandant van de brandweer Beverwijk is tevens afdelingshoofd en zit als zodanig in het managementoverleg (MO) van de gemeente Beverwijk. Hij wordt bijgestaan door een stafondersteuning passende bij een omvangrijke afdeling als de brandweer.

De werkzaamheden van de beide teams worden elk aangestuurd door één officier (teamleider) Het afdelingshoofd en de beide teamleiders vormen de staf van de brandweer Beverwijk.

 

De Brandweer levert een bijdrage aan de veiligheid van de inwoners van de gemeente Beverwijk met als uitgangspunt de gehele veiligheidsketen: pro-actie, preventie, preparatie, repressie en nazorg en is hierbij een betrouwbare hulpdienst voor de burger. Dit doet zij met deskundigheid, op tijd en met gemotiveerde medewerkers, beroeps en vrijwilligers.

Naast de taken van de brandweer binnen de eigen gemeente t.b.v. haar burgers maakt de brandweer Beverwijk deel uit van het samenwerkingsverband “Hulpverleningsdienst  Kennemerland”. De gemeente Beverwijk (dus ook de brandweer) heeft zich daarin vastgelegd een evenredig deel van de inspanningen te leveren ten behoeve van de grootschalige incidentenbestrijding en de rampenbestrijding en andere intergemeentelijke activiteiten op het gebied van de fysieke veiligheid van de burger.

 

Regionale piketfuncties.

 

Het convenant m.b.t. de regionale piketfuncties is eind 2001 door de gemeenteraad vastgesteld. De regionale Commandant van Dienst- en de Officier van Dienst-regeling zijn hiermee een feit geworden. Voor de gehele regio is één HOvD-regeling met 5 functionarissen. Voor de OvD-regeling is de regio in drie districten verdeeld. Per district functioneren 5 opgeleide officieren in deze piketregeling. Daarnaast is er een gezamenlijke ROGS-regeling (ROGS = Regionaal Officier Gevaarlijke Stoffen)

 

 

 De organisatiestructuur.

 

Binnen de organisatie van de brandweer Beverwijk kunnen na de uitbreiding op 1 april 2002 drie onderdelen worden onderscheiden:

 

1.                  Afdelingshoofd met ondersteuning,

2.                  Team Repressie,

3.                  Team Pro-actie/ preventie.

 

Afdelingshoofd met ondersteuning

Het afdelingshoofd heeft een ondersteuning passend bij de organisatieomvang van de brandweer Beverwijk. In de genoemde bijlagen is met twee kleuren blauw weergegeven welke personen resp. afdelingen het afdelingshoofd ondersteunen. De donkerste kleur blauw zijn die personen die direct aan de brandweerorganisatie gekoppeld zijn. De lichtere blauwe kleur geven de consulenten personeels- en juridische zaken van de afdeling P & C weer. Bewust is hier de lijn naar de organisatie gestippeld getekend.

 

 

Team Repressie 

Het team Repressie bestaat uit drie onderdelen:

 

a.                  Opleiding en Oefening (O & O), aangestuurd door een coördinator,

b.                  Technische dienst (TD), aangestuurd door een coördinator,

c.                  De uitrukdienst, aangestuurd door de teamleider Repressie.

 

Het onderdeel O & O is een relatief nieuw onderdeel in de brandweerorganisatie en zal de komende jaren, naast het verzorgen van de opleidingen binnen het korps, twee hoofdtaken hebben. De eerste daarvan is het op een acceptabel niveau brengen van het oefenen van het gehele korps. Daarnaast zal als tweede taak gestart worden met de voorbereiding tot implementatie van de Leidraad Oefenen zoals dat door het NIBRA, Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding, in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is opgezet.

 

 

Het onderdeel TD is als gevolg van de personele uitbreiding van de brandweer qua aantal medewerkers uitgebreid. Wanneer het aantal fte’s in ogenschouw genomen wordt, is de uitbreiding op dit onderdeel niet zo groot. De oorzaak hiervan is het uitgangspunt dat variatie in het werkpakket het personeel gemotiveerd houdt. Daarom is gezocht naar combinaties van functies binnen de TD en bijvoorbeeld het team Preventie.

Extra voordeel is dat ook de taken die buitenhuis plaatsvinden door een ieder kunnen worden opgepakt zonder dat altijd dezelfde personen gekazerneerd zijn.

 

Daarnaast is bij de werving van het nieuwe beroepspersoneel, dat op 1 april 2002 in dienst is getreden, ervoor gekozen geen verhuisverplichting op te leggen. Deze keuze komt voort uit overspannenheid van de (brandweer-)-arbeidsmarkt; veel vraag, relatief weinig aanbod en het feit dat een dergelijke verplichting moeilijk hard te maken is. Het nieuwe personeel is echter wel verplicht in Beverwijk te oefenen en in de toekomst mee te draaien in een 24-uur-dienst wanneer hiervoor gekozen zou worden (conform fase 2 en 3 van de notitie De Balans In Evenwicht).

 

 

1.2.3.   Team Pro-actie/ preventie 

Het team Pro-actie/ preventie is in de periode 2000/2001 reeds ‘neergezet’. In die tijd is ‘preventie’ uitgebreid van 1,5 naar 4,7 fte.

Door nieuw (repressief) personeel in te zetten op een aantal taken binnen dit team, zijin de volgende werkzaamheden geïntensiveerd:

 

- Het maken van bereikbaarheidskaarten is nu een volledige fte.
-
 
De controles op de naleving van de voorwaarden behorende bij de gebruiksvergunningen. Deze
nemen met de vordering van de inhaalslag gebruiksvergunningen toe.
-
 
Brandveiligheidscontroles bij bijzondere objecten (Beverwijkse Bazaar) dan wel in bijzondere perioden (versiering horecagelegenheden rond kersttijd).

 

Daarnaast heeft de brandweer zich de laatste jaren passief opgesteld waar het gaat om het geven van voorlichting en instructie. Nu is het mogelijk op dit punt een actief beleid te gaan voeren.